Saturday, 22 October 2011

56 VS 60

I am so happy when I knew that I can naik DG coz dah 8 years bertugas..selalunya 10 years. so bila jd 8 years, I dah layak. Dah fill in d form bagai, excitedly. But, sadly being informed that I hanya layak dapat kenaikan kalau I follow new Skim 1 Msia tu..maknanya kene ler bertugas sampai umur 60 tahun.

Juz imagine..60 still working, shouting, marking, mumbling, n bla..bla..bla...OMG, seriously I dun want to imagine it at all..unless laaa keje ngadap lappy ker, ngadap kerusi ke, ngadap meja ker..sanggup aaa.. Bkn apa..skrg pun bdk2 dh luar kawalan..maybe another 20 years bdk2 nie makin berani lebih dr sekarang dan tak tau makna perkataaan HORMAT, DISIPLIN, RAJIN, BERTANGGUNGJAWAB dll..

Maybe others will ask us y laaa we always complaint n complaint..seem like tak ikhlas kan pulak. Tapi bukan macam tu.. Kami ikhlas, kami suka, kami sayang, kami rasa bertanggungjawab..tapi kami tak sanggup berdepan dengan kerenah mereka yang semakin biadap, kurang sopan, berani menjawab, pemalas, berlagak dan menyakitkanhati...Walaupun bukan semua tapi kebanyakannya. Itu belum lagi nak melayan kerenah parent yang suka komplen, suka cari kesalahan kami, suka menunjuk2 kehebatan, pantang anak ditegur pasti ngadap ker sekolah, mengugut kami dan mcm2 lagi aaa.. Kami hanya nak didik secara HOLISTIK..membina keperibadian yang murni.

Mmg ada segelintir diantara kami yang merosakkan nama baik kami..Tp siasatlah secara berhemah.. Perlu diingatkan anak2 zaman skrg nie hebat berfikir, pandai mencari helah dan bijak meyelamatkan diri. Risau di usia 60 tahun nanti dengan keadaan diri yang sudah semakin berusia, sure seribu bagai penyakit yang kuar,boleh ker kami handle sebarang situasi begini. Nak buat dek ajek bleh tak mejadi masalah. Masalahnya kami tak tergamak..Mula aaa nnti ramai yang jadi penghuni hospital..

Namun begitu, dalam dunia yang serba-serbi perlukan DUIT..Sudah pastilah kami maukan kenaikan dengan lebih cepat..walaupun sebenarnya 8 tahun tu lama dibandingkan dengan mereka yang dapat naik angkat dalam masa 3 tahun.. tapi kira ok laaa dari 10 tahun. Skrg barang2 semua mahal, nak tak nak nmpk gayanya ramai yang terpaksa memilih bersara 60 tahun dengan hati yang berat..kira paksa rela la nie..

Juz one thing, kalau kami2 nie bakal bersara pada umur 60 tahun, macamana anak2 kita nnti yang abis belajar nak dapat keje sbb kita masih ada di jawatan itu. Adakah mereka perlu menunggu? Ermmm... for me, still tengah berfikir apa yang terbaik...Follow jek takdir yag telah ditentukan oleh NYA.... 

BBQ & Steamboat lagi....

Kwn2 buzy tanya arah jalan ker BBQ & steamboat nie..nmpk sgt laa I nie suka makan kan..Dulu sibuk tanya Nasi Kandar Line Clear Fareed kat Bukit Rahman Putra.. MMg selalunya nampak kat tv mcm happening dan best giler..tp bila pegi sendiri biasa2 jek.

Back to d story.. Meh nak bgtau sikit camner nak g ke BBQ Steamboat Kuang tu..tau ramai kwn2 yg nak pegi weekend nie sbb dah dapat gaji kan..

Dari BTP laluan cm biasa la ker Kuang ye..Sampai Traffic Light Kuang, u all belok ke KANAN ye..yang ada CALTEX tu..Then straight jek..lalu depan SK Kuang, then jumpa PETRONAS, terus lagi....Straight jek n u will pass by 2 traffic light. Pandang belah KANAN jek tau., Sampai u all nampak ada SURAU, dkt jek ngan surau tu dalam pagar kedainya..ada kain rentang..n mesti ada kete penuh kat depan parking..klu mcm banyak keta jek tu iyelah tu..senang jek..SELAMAT MENJAMU SELERA...

Tp kene datang awal tau..pukul 6 petang tu juz nice laaa..walaupun kata buka pukul 6.30 but pukul 6 ptg tu dh ada yg dtg dah..  Sampai terus ke pondok CASHIER ye kwn2..ambil nombor meja..klu nak dekat ngan surau n ambil bahan2 mentah baik ddk meja 30, 31, 32....ke atas..I that day pegi x tau cmner prosedur nyer..terpinga2..nak pekerja kedai mcm semua bz..mklum aaa br buka..bahan2 pun lum penuh lg.. Surau ada tp kene share..toilet I x pegi but hubby said x de aaa kotor tp a bit smelly laaa..

Kak Baiyah n Nazrul..sure u all nak g kan Sabtu or Ahad ne..jgn lupa I yek bila makan...I yg tukang promote kan..hehehe...

Gambar tak snap banyak sebab bateri phn kong ms tu..so sempat ambil sikit jek..
Tuk steam tu dia pakai tom yam...alamak sedap oo wantan..nyummy
Udang n sotong sedap bakor..
Sedap..berbaloi-baloi..

Echa sedang bz makan..layan sosej n ayam jek dik..rugi aaa..nsb FOC


Dd

Wednesday, 19 October 2011

Demam melanda family ku...

Demam..Demam..Hubby mula start sakit-sakit badan hari Ahad..I buat dek jek coz igtkan nothing serius laaa.. penat n nak rehat jek. Mlm tu cepat my teddy bear tido..Boleh tak I nak gelar my hubby nie 'teddy bear'..coz he is my teddy bear..best peluk..hehehe...Mlm tu teddy bear I yang tak suka berselimut nie tiba2 berselimut satu badan..yang paling uat I worried..mengeletar satu bdn..bagi panodal br ok n tgk dia tido nyenyak sikit..

So Isnin bw ke klinik..tunggu almost 2 hours nak jumpa doc..dah laaa I kuar sekolah jap hantar ke klinik..igtkan tak ler lama sangat. Nasib baiklah kawan2 kat sekolah tak komplen kene tlg reliefkan kelas jap..nak tinggalkan teddy bear ku begitu saje cian lak..nmpk tak larat sangat. Kene ceramah lak ngan doc n wife dia yg jd asisstant dia...fuhhh...penat menunggu,

Selasa my teddy bear still x sihat lg..MC lagi..Tu pun sibuk risau keje yang banyak x settle2 kat opis sampai dia kata mau tido office sbb nak settlekan keje. Eeeee bior betik...geram ada..cian ada..simpati ada..risau ada..mula aaa nak pk bukan2..tapi tak sampai ati lak nak bising sbb dia demam. Jahatnya otak pk bukan2 padahal mmg hubbyku banyak keje. Dah kawin nak keje sampai ytak nak balik umh tu kira melampau babe.. Walaupun hakikatnya dia bergurau, ati ada sikit bara..nasib baik bara jek tau..senang padan..biorkan aje.

Tub2 kul 4.00 am ms Ariesya nak bf tb2 rs badan dia panas..basahkan dengan air satu kepala, muka n badan..rasa cam kebah sikit. Bila bangun pagi nak siap2 g sekolah check2 bdn si abg lak panas..Anieq dok merengek2 kata sakit pala. Badan panas suhu Anieq.38.7. Ariesya pulak 37.8.. Ariesya nmpk ok so tak aa risau. Tapi si Anieq merengek2 ngada2 x kasi mama dia nie g sekolah sbb dia demam..aduhai..sambil urut2 pala dia tub2 jam dah dekat kul 7 am..dah aaa baju tak gosok..Akhirnya ambil CRK.

Sepanjang petang silih berganti menangis..jap adik, jap abg..Adik kata sakit badan, tgh2 tido terjaga..apa lagi kasi bf br senyap. Badan mama yang sakit. Anieq lak tengah tido tiba2 batuk2 then muntah. Pastu dia sambung tido balik..selang setengah jam batuk n muntah balik.. Aduhai... mama yang pening pala akhirnya..

Malam nie igt nak bw g klinik tp papa balik lambat, hujan lak tu..Jiran minta tlg ajar anak dia BI sbb sok nak exam BI.. Bg diorang panadol sirap jek aaa nampaknya. Harap2 sok ok laa.. Maklum aaa keje ckgu  nie mane aaa ada cuti, Pastu kalau cuti sakit ker, cuti jaga anak sakit ker, orang bukan tau. Sakit telinga bila dengar dia kata cikgu nie memamg pemalas. Part nie yang telinga berbisa tak tahan nak dengar. Bior pun jiran sekadar mengusik, tapi kalau acap kali diluntarkan kata2 itu, hati sape tak membara. Boleh gaduh kalau ikut hati.. Nasib aaa ikut akal..So uat dek n bodoh jek aaa..Memang cikgu nie pemalas..sapelah cikgu  niekan.
 
Buat anak-anak mama..Do recover soon please.. Hope my Teddy Bear pun ok gak..Now, kepala I lak yang dah ting tong...Harap2 tak menyangkit sudah...

BBQ & Steamboat, Kuang


Penangan JJCM kat TV3 dua minggu lepas memaparkan kedai makan BBQ & Steamboat kat Kuang, my hubby n I were so eager nk mcuba..nmpk sedap..price pun RM20 bg dewasa dan RM10 bg kanak-kanak atas 5 tahun..bwh 5 tahun FOC...

Last week on Saturday mmg plan nk g mkn kat Kuang nie..x penah pegi tp rsnya x sesatlah klu nak g..Ask my friend already cmner nk g nk cnfrmkan jalan..Tp I ada Teknik Mjawab Soalan kat sekolah..kul 4 lbh nak kul 5 br balik..blk2 hubby nk main takraw dulu..so we decided mlm pas maghrib aaa bg pegi...So around 8 sumthing we all kuar umah..

Mmg senang nak cari n x sesat..banyak sgt kedai mkn kat area Kuang rupanya..Actually br 1st time lalu coz selalunya pass by jek odw blk Subang klu we all ikut jln nie.. Smp jek tempat yg ingin dituju..Masya Allah.. banyaknya keta, penuhnya manusia..ramainya yang sedang berdiri dan beratur..